LSU Health New Orleans

Career Opportunities | Contact | Donate

Sunday, December 17, 2017   3:23 PM    |   67°F
 

Deafblind Collaborative for Students with Unique Communication Needs

Training Curriculum

March 20-21, 2017

 

Download Agenda

Phone Numbers - Please Add

 

Link to: Supplemental Resources Binder 

 

AGENDA

 

Day 1, March 20, 2017

8:00am – 3:00pm

 

8:00 – 8:30

Introduction: Introduce topics and team       

30 minutes

8:30 – 9:00

Typical Speech & Language Development

30 minutes

9:00 – 9:15

Learning Activity #1  

  • Material for LA #1 located in DropBox under Supplemental Resources à Learning Activities. 

15 minutes

9:15 – 10:45

Communication Development for Children with Visual Impairments and additional disabilities    

90 minutes

10:45 – 11:00

Learning Activity #2

-If this session’s student is VI, practice ‘Sighted Guide’ in pairs, referring to pictures in Supplemental Resources

15 minutes

11:00 – 12:00

***LUNCH BREAK **

60 minutes   

12:00 – 2:00

AAC

Learning Activity #3

Break 

 2 hours   

2:00 – 3:00

Parent Advocacy & Regulation

60 minutes

 

 

 

 

 

 

Day 2

March 21, 2017

8:00am - 3:00pm

 

8:00– 9:15

Introduction to Cochlear Implants

75 mins

9:15 – 11:15

Spoken Language Development Post Cochlear Implant 

(with 10 minute Break)

2 hours

11:15- 12:15

               ** LUNCH BREAK **

60 minutes

12:15 – 1:00

Strategies for Educators in the Classroom    

45 minutes

1:00 – 3:00

Developing the Individual Education Plan

Learning Activity #4

Breaks

2 hours

 

 

Link to: Supplemental Resources Binder 

 

 

 

Sign In